sebangkoiresortheader

Resort Taman Sebangkoi terletak kira-kira 30 kilometer  dari Sarikei dan ia adalah hutan pada masa dahulu tetapi telah di naik taraf oleh pengusaha untuk menarik pelancong-pelancong dari serata daerah untuk meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan pergi bercuti. Sebangkoi Resort terletak betul-betul di sebelah kanan Taman Rimba Sebangkoi menjadikan ia tempat yang sesuai untuk pelancong pergi kerana terdapat pelbagai aktivi dapat dilaksanakan disana seperti 'jungle trekking", "BBQ", mandi-manda, bersuka ria dan dll. Sebangkoi Resort mempunyai pondok pengawal yang dibina menyerupai sebuah batu yang besar untuk kelihatan lebih berbeza daripada resort-resort lain. Keselamatan pelancong yang tinggal di resort ini amatlah diutamakan oleh itu, pagar utama akan ditutup dan dikunci pada jam 9.00 malam melainkan anda membuat pesanan dengan kakitangan resort tersebut. 

Terdapat dua jenis bilik disediakan oleh Sebangkoi Resort iaitu 4 bilik jenis asrama yang dapat menampung sebanyak 20 orang di katil dua tingkat dan kos untuk seorang adalah RM 18 semalam. Jenis bilik yang kedua adalah 2 suite yang mempunyai tiga bilik tidur dan ruang tamu. Bilik suite boleh menampung sehingga 7 orang dan kos bilik tersebut adalah RM 280 semalam. Ia dilengkapi dengan penghawa dingin sepenuhnya, meja makan, TV (Astro), sofa dan peti sejuk mini yang anda boleh gunakan untuk menyimpan makanan dan minuman. Bilik suite mempunyai pintu  kaca yang mencerminkan flora dan fauna sekitar Sebangkoi  Resort dan juga Taman Rimba Sebangkoi. Pemandangan pohon-pohon dan bukit-bukau yang menghijau di sekitar tempat itu adalah mengagumkan. Dua daripada tiga bilik dilengkapi dengan katil bersaiz queen dan satu katil single manakala bilik lain hanya dilengkapi dengan satu katil single. Terdapat juga sebuah almari pakaian di setiap bilik. 

sebangkoiresort

Sebangkoi Country Resort juga mempunyai kemudahan BBQ, serta sebuah bilik persidangan yang boleh memuatkan sehingga 200 orang. Terdapat juga "PA System" yang boleh digunakan secara percuma jika anda menganjurkan acara dan sebagainya disana. Ditengah-tengah resort tersebut terdapat ruangan kantin untuk para pelancong membeli makanan dan minuman. Pelbagai jenis masakan goreng dihidang oleh pihak tukang masak resort itu jika anda tidak berniat untuk "BBQ" ataupun kelaparan. Ruangan kantin tersebut sangat luas dan dapat menampung orang yang ramai.

Sebangkoi Resort terletak di atas bukit jadi udaranya  agak sejuk dan segar diwaktu malam dan subuh. Ini juga memerlukan pembinaan tiang konkrit yang besar dan kukuh untuk menampung lanskap bukit-bukit. Terdapat laluan dan tangga yang tinggi jika anda pergi ke suite menggunakan pintu belakang tetapi akses depan adalah di atas tanah rata.Tempat ini sangat lah sesuai untuk para-para keluarga, kawan-kawan, pihak sekolah dan juga pencinta alam sekitar kerana kelilingi oleh hutan flora dan fauna yang sangat indah. Lokasi ini juga jauh daripada kesesakan bandar yang sesak dan udara yang dipenuhi oleh asap-asap kenderaan.